Hipnoz Nedir?
Hipnoterapi veya Hipnotik Trans olarak da adlandırılan “Hipnoz”, odaklanma ve konsantrasyonun en üst düzeye ulaştığı bir zihin durumudur.
Hipnoz “uyku” değildir. Hipnotist ile süjenin işbirliği ile gerçekleşir; Hipnotistin telkinlerine süjenin karşılık vermesiyle gerçekleşen bir etkileşim olarak da tariflendirilebilir. Hipnoz, istemediğiniz davranış ve alışkanlıklarınız üzerinde kontrol kazanmanıza yardımcı olurken değiştirmek veya geliştirmek istediğiniz konularda da çok hızlı sonuçlar almanızı sağlayabilir. Hipnoz sırasında bilinciniz kaybolmaz, aksine, zihniniz çok yüksek bir algılama kapasitesine ulaşır. Zihin, hipnotistin yardımıyla girdiği bu hipnotik durumda kendi katmanlarında çeşitli hayaller kurar. Hatta bu hipnotik durum o kadar olağan bir şekilde yaşanır ki kişi “Ben hipnotize olmadım ki… Ben herşeyi hatırlıyorum… Siz konuştunuz, ben de sadece birşeyler hayal ettim, uyumadım ki…” diye düşünebilir. Halbuki Hipnoz, “kendinden geçme” hali değildir. Hipnozda kendinizden geçmeniz veya seans sürecini hatırlamamanız beklenmez. Hipnoz altında olduğumuzda genellikle çok sakin ve gevşemiş hisseder, telkinlere çok daha açık oluruz. Hipnoz genellikle sözel telkin ve tekrarlamalarla, zihinsel imgeler kullanarak, belli telkin kalıpları ve teknikler kullanmak suretiyle bir Hipnotist’in (veya Hipnoterapist’in) yardımı ile yapılır ancak bu zihin durumu Hipnotistin yardımı olmadan da zaman zaman kendiliğinden de oluşabilen çok doğal bir zihin durumudur…
Hipnoza Her Gün Girdiğinizi Biliyor Muydunuz?
Kendiliğinden oluşabilen bu zihin durumunu hepimiz, gün içinde zaman zaman farkında bile olmadan yaşarız. Nasıl mı? Örneğin arabanızla bir yere giderken hiç döneceğiniz sapağı kaçırıp dakikalar sonra farkına vardığınız oldu mu? Arabayı kullanırken dalıp gittiğiniz?… İşte o anlarda bilinçaltımız yola odaklıdır, bilincimiz ise farklı düşünceler arasında gezinir ve sapacağımız kavşağı geçtikten sonra birden farkederiz ki yolu kaçırmışız… Veya bir sinemaya gittiğinizde ilk etapta salonda yanınızda oturanların, etrafınızdaki kalabalığın farkındasınızdır ama film başladıktan bir süre sonra hikayeye dalar, filmi yaşamaya başlarsınız; heyecanlanır, sevinir, güler, korkar, etrafınızdakileri unutup adeta filmin içinde bir kahraman olursunuz, dalar gidersiniz. İşte bu anlar birer “hipnoz” halidir. Hipnozu gündüz hayal kurarken yaşadınız, sevdiğiniz bir programı seyrederken ya da sürükleyici bir kitap okurken yaşadınız, bir işe dalmışken size seslenen kişiyi duymadığınız o anlarda yaşadınız… “Yoo, ben bunların hiç birini yaşamadım” diyorsanız en azından her gece uykuya dalmadan hemen önceki dakikalarda yaşıyorsunuz hipnoz anını. Uykuya dalmadan hemen önce ve uykudan uyanırken trans halinde oluruz. İşte bu gibi durumlar, hepimizin hayatında doğal olarak meydana gelen hipnoz durumlarıdır. Hipnoz, denemek isteyen herkes için çok doğal ve güvenlidir.
Hipnozun Kullanım Alanları
Hipnozun kullanım alanları çok geniştir. Gerek kişisel gelişim, motivasyon, bilinçaltı düzeyde yeniden öğrenme alanları olsun, gerekse tıp alanında olsun, hipnoz her alanda çok hızlı ve etkili sonuçlar veren bir araçtır. Hipnoz tıpta birincil tedavi aracı olarak kullanılmaz, genellikle destekleyici tedavi veya tedaviye yardımcı bir araç olarak kullanılır.
Genel Tıpta: Ağrıyı ortadan kaldırmak için (migren ve gerilim tipi baş ağrıları, kronik fiziksel ağrılı hastalıklar, trigeminal nevralji, ağrısız doğum, kanser ağrılarında), hipnoanestezi ile cerrahi girişimlerinde (ameliyatlar, diş çekimi ve diş eti rezeksiyonlarında), psikosomatik hastalıklarda (astım, esansiyel hipertansiyon, psöriazis, ülser, ülseratif kolit, irritabl kolon, siğil gibi tedavilerde),diş tedavilerinde, kanama kontrolünde, hekimler tarafından kullanılır.
Psikiyatride: Kekemelik, tik, enüresis noktürna (gece işemeleri), trikotilomani, yeme bozuklukları, obezite, psikojenik ağrı bozukluğu, konversiyon bozukluğu, cinsel işlev bozuklukları, sigara bağımlılığı, dissosiyatif bozukluklar, panik bozukluğu, travma sonrası stres bozuklukları gibi alanlarda psikiyatristler kullanır.
Kişisel gelişim, bilinçaltı değişim ve davranışsal yeniden öğrenme alanında: Hipnoterapistlerin Hipnozu uyguladıkları alanlardır. Sporda performans arttırma ve konsantrasyonda, sahne korkusunda, uçuş korkusu ve benzeri korkularda, eğitimde sınav kaygısında, yükseklik korkusunda, ders çalışırken konsantrasyon eksikliği konusunda, ders çalışma alışkanlıklarını geliştirmede, öğrenme kabiliyetini arttırmada, endüstride performans arttırmada, erteleme alışkanlığı ve kişisel ataleti yenmek konusunda, stresi azaltmada, müzikte yaratıcılığı arttırmada, yazarlıkta ve genel yaratıcılık gerektiren alanlarda verim arttırmada, golf, basketbol, bowling, dövüş sporları, futbol gibi spor dallarında odaklanmayı ve konsantrasyonu arttırmada, özgüven, motivasyon ve sportif performansı arttırmada, özsaygıyı arttırmada, müzik ve yazarlıkta yaratıcılığı tetiklemede, kişisel gelişim alanlarında, kariyer ve başarı kaygılarında, doktor korkusunda, problem çözme yetisini geliştirmede, topluluk önünde konuşma kaygılarında, satışçılar için satış performansı arttırmada, hafıza geliştirmede, hedeflere ulaşmada, self hipnozda ve benzeri birçok konuda bir Hipnoterapiste başvurabilirsiniz. Hipnoterapistler, tıbbın alanına müdahale etmez. Teşhis ve tedavi yapmaz.